Fridykningskurs

Den 9-11/11-2018 genomförde Livräddarna Skövde en pilotutbildning i grundläggande fridykning med inriktning livräddning för medlemmar i Svenska Livräddningssällskapet, SLS. 16 deltagare och fyra instruktörer har varit aktiva under helgen.

Grundkravet för att få gå kursen var poollivräddare och kunskapen var hög inom gruppen. Poollivräddarutbildare, havslivräddarutbildare och badmästare var några yrkesgrupper som var representerade bland deltagarna.

Kursen höll ett högt tempo men samtidigt var prestation inte i centrum utan där stod istället reflektion. Säkerhet är den viktigaste aspekten att ta hänsyn till och det kretsade hela kursen runt – både via teori men också vid de praktiska lektionerna i vattnet.

Teoretiska moment som gicks igenom var bland annat andningsfysiologi, hyperventilering, drunkning, shallow water blackout och BTT. I vattnet övades förmågan att identifiera en fridykare som är påväg in i en syrebrist men också åtgärda en blackout som sker under vattnet.

Centrala begrepp inom säkerheten är allmän och särskild uppsikt och dessa arbetade deltagarna utifrån under varje moment i vattnet. Deltagarna upplevde bland annat att delar av den säkerhet vi arbetat utifrån på kursen kan komma att påverka deras egen syn på bevakning som badvakter i framtiden vilket vi tycker är glädjande.

Från oss instruktörer vill vi framföra ett stort tack till alla deltagare för tack vare era bidrag under kursen gjorde ni den till det den blev! Vi vill också tacka Svenska Livräddningssällskapet för att vi fick möjlighet att genomföra denna pilotutbildning.