Semester

Utlandsresa?

Ska du resa utomlands – eller kanske semestra i Sverige i närheten av eller på vatten? Då kan det vara bra att du förbereder dig och även din familj på vad det innebär att vistas i, vid och på vatten. Detta för att du/ni ska få ut så mycket som möjligt av er semester genom att vara förbered och medveten om risker men även vilket fantastiskt medium vatten är för oss människor. De flesta av oss som bor i Sverige kommer att vid uppmaning att tänka på ett sommarminne utsökt att landa i sommar på en strand eller i en båt på en sjö eller vid havet?

Inför din resa kan det vara bra att du tänker igenom ett par saker före resan – särskilt om du åker iväg för att sola och bada.

Poolen

När du anländer till din semesterort är det bra att du som förälder tittar på bassängområdet, ser vart det finns livräddningsutrustning och hur man påkallar hjälp från personalen i händelse av olycka. Det är också viktigt att ta reda på vart bassängen är grund och djup, vart det finns strömmar eller vågor. Även om du åker med ett svenskt resebolag till en välkänd resort är det inte en garanti för att det finns utbildad personal på plats. En så enkel sak som att veta om det ens finns utbildade badvakter/livräddare på bassängområdet eller stranden kan vid en olycka vara livsavgörande information. Hur är de klädda och hur kontaktar jag dom i händelse av olycka är viktigt att känna till.

Informationsskylt stranden Australien

Stranden

Även i strandlivet är det viktigt att du som förälder tittar efter vart livräddningsutrustningen finns. När du väl har hittat den – var inte rädd för att se så att den går att ta loss (vi har bland annat på egna privata resor sett livbojar sitta fast med buntband) och att de är hela. Vart brukar badvakten eller livräddaren finnas? I till exempel Sverige på de av Svenska livräddningssällskapet bevakade stränder brukar man finna havslivräddaren patrullerades i strandbrynet, klädd i gul/röda kläder. Bra att känna till är att färgkombinationen gul/röd är en internationell färgkod för livräddare – finns bland annat representerade i Australien, Sverige och Danmark.noswinm

Det marina livet

Utomlands brukar det vara förbjudet att ta på koraller – dels för att de är fridlysta/skyddade av lag, men även på grund av att de antingen kan vara giftiga eller ha farliga bakterier/parasiter på sig vilket i sig kan ge infekterade sår. Alltså – låt korallerna vara – både för din säkerhets skull men även för efterkommande generationers skull. Om inte annat för att du inte ska bli bötfälld. Ofta är det förbjudet att medföra koraller ut från det land där du vistas – detta gäller ofta även koraller du köper på marknader och så vidare.

Maneter

I Sverige har vi två sorters maneter som bränns, orange/röd brännmanet och blå/lila brännmanet. Det finns flera sätta att behandla den som har bränt sig på deras trådar – till att börja med är det bra att känna till att om man får trådar från dessa maneter i ögonen ska man uppsöka antingen vårdcentral/jourcentral eller akutmottagning. Blir man bränd på kroppen ska man snarast skrapa bort trådarna – gärna redan ute i havet eller på stranden med rakhyvel, kontokort eller något annat som går att skrapa med. Man ska INTE skölja med sötvatten – då blir det bara värre. Efter man har skrapat det brända området rent kan man duscha området med kallt vatten för att kyla skadan. Man kan med fördel använda mild cortisonsalva och/eller NSAID-preparat (Ipren, ibuprofen eller diklofenak) som smärtlindring vid svårare/större brännskador. Även kylbalsam har god effekt – likaså enklare bedövningssalvor så som Xylocain-kräm. Även allergimedicin så som Tavegyl kan fungera på mer generella symtom. Smärtan släpper oftast inom fyra timmar. Vid mycket stora skadade områden av kroppen kan även frossa eller feber förekomma – detta är ofarligt men ack så besvärande.

Utomlands finns det andra former av brännmaneter som i sig kan vara mycket farliga. Bland annat finns det utomlands en manet som heter portugisisk örlogskapten(eng. Portuguese Portuguese Man-O-Warman o’ war, lat. Physalia physalis) som trivs i tropiska eller varmt tempererade vatten. Det är troligtvis den manet som orsakar flest allvarliga sting av alla manetarter, även dödsfall finns rapporterade. Kommer du i kontakt med tentakler/trådarna, som kan vara upp emot 10meter långa, ger de dig en mycket svår smärta, kraftigt besvärande feber och även tydlig inflammation i huden. Det finns även en manet som på svenska heter kubmanet (eng. box jellyfish, lat. Chironex fleckeri). Denna manet är mycket farlig – den är blåskimrande, genomskinlig och själva klockan är kuBy Guido Gautsch, Melbourne, Australia [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commonsbisk i sin form. Tentaklerna är fyra till antalet och de kan bli upp emot 2 meter långa. Det finns ett 60-tal kända dödsfall relaterade till kubmaneten. Båda dessa manetsorter finns som tur är inte i Svenska vatten – dock kan man stöta på dom bland annat i Australien. Vill du läsa mer om maneter och dess utseende och farlighet kan du göra det på www.internetmedicin.se – sök på maneter.

Snorkla eller fridyka?

Snorkling och enklare fridykning har som aktivitet fullkomligt exploderat på våra turistorter och det är inte alltid de som förestår dykresan/snorkelturen har rätt utbildning och erfarenhet av att ta hand om en olyckssituation. Det är alltså bra om du redan vid bokningen av en sådan resa (sker oftast på din resort) frågar om personalens utbildningsnivå och om vilken utrustning de har med sig för att ta hand om en drunkning till exempel. Vi har vid flera tillfällen varit ute på resor där bland annat huvudkranen till syrgasflaskan varit fastrostad eller där slangen för att kunna ge syrgas till en patient vittrat sönder. Vid ett tillfälle fick vi som privatpersoner ta hand om olyckan då deras egen dykinstruktör inte själv löste uppgiften.

Innan du åker på din resa ska du fundera på vad du ska göra på din semester. Har du planer på att snorkla kan det vara bra att du tar med dig en egen mask/cyklop – då vet du att du får ett som passar dig och som du är van vid. Även snorkel kan vara bra att ta med hemifrån. Då det gäller fenor är även det att rekommendera att ta med hemifrån men de väger lite mer än den andra utrustningen och är ganska skrymmande i packningen så ska du ”bara” nöjessnorkla räcker det med att du tar med mask och kanske snorkel.

Vill du ha ut mer av din resa rekommenderar vi dig att träna med din utrustning. vill du gå en grundläggande kurs i snorkling/fridykning är det bara att du kontaktar oss så ska vi hjälpa dig. Vi har bland annat kurser i fridykning för nybörjare – det kan vara en mycket god investering för dig som privatperson att få ut så mycket mer av resan genom att gå en kurs. Se under rubriken  utbildning.

Solen

Tänk på att solen är ”starkare” och när vi Skandinaver åker utomlands gör vi det vintertid – vilket gör att vår hud inte är speciellt tränad/van vid stark sol därför rekommenderar vi att du har med dig bra solskydd med dig. Framför allt ska du tänka på att skydda ditt barn från den starka solen – särskilt i samband med bad (detta gäller självklart under den Svenska sommaren också). Vill du läsa mer om detta kan du göra det på strålskyddsinstitutets hemsida.