Jag som förälder ansvarar för mitt barn – även när jag är på ett bad. De som arbetar där är badvakter – inte barnvakter.
Tänk på att det jag som förälder gör relaterat till vatten kommer även överföras till mitt barn. Är jag rädd och tveksam kommer även mitt barn att bli det. Att tänka på redan när man duschar hemma är till exempel att inte säga till barnet att akta dig nu för vattnet! Det här kommer sedan barnet att ha med sig i tankarna inför nästa bad.
Att leka med barnet i vattnet för att skapa en trygghet hos barnet är av största vikt. Jag som förälder vill ju att mitt barn ska ha respekt för vattnet utan att vara rädd för vattnet.
Är ditt barn inte simkunnigt rekommenderar vi som förening att ni använder flytväst som är anpassad efter barnets vikt/ålder samt är godkänd som flytväst/räddningsväst. Att använda ”armmuskler” dvs. de uppblåsbara flythjälpmedel som ofta finns till hands att köpa upplever
vi som en falsk trygghet då det är en naturlig rörelse att hålla armarna utsträckta eller uppsträckta när man hoppar i vattnet. Ett alternativ skulle kunna vara en simdyna på ryggen som sitter fast med en rem.
Bra och tillgänglig kunskap som är enkel att lära sig för att öka sin egen kunskap och sitt eget säkerhetstänk/beteende relaterat till vatten är att lära sig Svenska Livräddningssällskapets badvett, båtvett och isvett utantill. Dessa innehåller enkla kunskapsramsor som gör ditt och ditt barns vistelse i, vid och på vatten mer tryggt och denna trygghet skapar en god relation till vatten. Framför allt ger det oss fina sommar- och semesterminnen!